Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Εξαιρετικές εγκαταστάσεις»

«Εξαιρετικές εγκαταστάσεις»

Φωτογραφία: Σπύρος Γραμμένος

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ακρόπολη έρχεται στο Αγρίνιο και το «Emileon Sports Centrer» για την προετοιμασία της. Το Onsports βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού μίλησε με τον τεχνικό διευθυντή και υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος της Σουηδικής ομάδας, Γιώργο Γκόγκα, καθώς και με τους ποδοσφαιριστές, Γιάννη Τσόμπο και Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο.

Αρχικά, ο Γιώργος Γκόγκας χαρακτήρισε εξαιρετικές τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού, αν και υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με την… προσέγγιση του προπονητικού.

Για την ιστορία της Ακρόπολης, ανέφερε: «Η ομάδα ιδρύθηκε το 1968 από Έλληνες ομογενείς που πήγαν στη Σουηδία για δουλειά. Με το πέρασμα των χρόνων έχει αγωνιστεί κυρίως σε ερασιτεχνικές κατηγορίες της χώρας, αλλά και στην Δ’ Εθνική. Αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται στην Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ κατά το παρελθόν διατηρούσε τμήματα βόλεϊ και μπάσκετ, αλλά το ποδόσφαιρο ήταν πάντα το μεγαλύτερο».

Χαρακτηριστικά μας μίλησε και για τις ακαδημίες της ομάδας: «Έχουμε 12 τμήματα από παιδιά 7 έως και 11 ετών, βέβαια ο στόχος μας είναι να κάνουμε ομάδες από 7 έως και 18 ετών για να μπορέσουν στο μέλλον να μπουν κάποια παιδιά και στη μεγάλη ομάδα. Φυσικά λόγο και της περιοχής, από Έλληνες δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Οι ακαδημίες θα γίνουν όπως και η κοινωνία της Σουηδίας. Ένα μίγμα εθνικοτήτων όπως και η μεγάλη ομάδα. Αν βρούμε κάποιον Έλληνα εννοείται πως θα θέλαμε να τον βάλουμε να παίξει, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να μας αποδείξει πως το αξίζει και αγωνιστικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναγκαστεί να απογοητεύσουμε κάποιους συμπατριώτες μας».

Για τους στόχους της Ακρόπολης ανέφερε: «Αυτή είναι μία καινούρια κατηγορία για εμάς, την προηγούμενη κατηγορία μας πήρε 4 χρόνια να την κερδίσουμε. Γενικά ως άτομο πιστεύω πως δεν θα πρέπει να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, γιατί όσο πιο ψηλότερα φτάνεις μπορεί να γίνει «ασανσέρ» η όλη υπόθεση. Πρέπει να έχεις τις σωστές βάσεις για να μπορείς να διεκδικήσεις ακόμα περισσότερα. Δεν ξέρουμε καλά την κατηγορία γι’ αυτό καλύτερα να είμαστε χαμηλών τόνων. Η κατηγορία αποτελείται από 14 ομάδες, ενώ ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα την παραμονή. Τώρα αν μπορέσουμε να είμαστε μέσα στην 8άδα, η μέσα στην 4άδα ακόμα καλύτερα για εμάς».

Για τις συνεργασίες με μεγαλύτερες Σουηδικές ομάδες: «Αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης για μας. Έχουμε κάποιους παίκτες κοντά στα 30 γιατί χρειαζόμαστε την εμπειρία, αλλά οι περισσότεροι είναι νέοι και έρχονται από τα φυτώρια ομάδων όπως η ΑΙΚ Στοκχόλμης και η Μπρομαποϊκάρνα. Η δεύτερη μάλιστα είναι η ομάδα με τα περισσότερα παιδικά τμήματα στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει περισσότερες από 250 (!!!) ομάδες στις ακαδημίες της, ενώ έχει βγάλει παίκτες όπως και ο Αλμπίν Εκντόλ που αγωνίζεται στην Γιουβέντους. Αυτό αν θέλετε είναι και μία απόδειξη πως κάνουμε σωστή δουλειά, γιατί τέτοιες ομάδες δεν έχουν ανάγκη να συνεργαστούν με μας».

Για την μεγάλη μεταγραφή του Ιανουαρίου από πλευράς Παναιτωλικού που ακούει στο όνομα Ντούλε Τζόνσον, μας είπε: «Η ΑΙΚ Στοκχόλμης πρόπερσι πήρε το νταμπλ στη Σουηδία και ο Τζόνσον ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες. Ήταν ο κεντρικός που γύριζε να πάρει μπάλα και κατέβαινε να κάνει όλο το παιχνίδι. Βασικό γρανάζι για την μηχανή της ομάδας. Ξέρω όμως πως και αυτοί είχαν κάποια προβλήματα με τον παίκτη, ήταν μία χρονιά εκεί και μετά τον πούλησαν στο Ισραήλ. Έπειτα ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου, ο Στόρε ήταν αυτός που τον έφερε πάλι πίσω και στη συνέχεια κατέκτησε και το νταμπλ, πριν πάει στον Πανιώνιο.

Δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τον Παναιτωλικό, καθώς όλη η ομάδα της Ακρόπολης παρακολούθησε τον αγώνα πρωταθλήματος με την Καλλιθέα: «Καταρχήν όλοι οι παίκτες του Παναιτωλικού είναι πολύ καλοί με την μπάλα στα πόδια, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να παίξουν εύκολα Α’ Εθνική στην Σουηδία. Αρχίζω και καταλαβαίνω γιατί ο Τζόνσον δεν είναι και πολύ βασικός… Στο παιχνίδι με την Καλλιθέα που παρακολούθησα, το 2 (Ρότσα) και το 6 (Μουμίν) μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση, είναι πάρα πολύ καλοί παίκτες, καταλαβαίνω δηλαδή γιατί ο Τζόνσον δεν είναι το «αστέρι», αν και πιστεύω πως είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Επίσης ο αρχηγός, το 18 (Θεοδωρίδης), ήταν πάρα πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, φαινόταν πως έχει αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω στα αρνητικά είναι το τέμπο, το οποίο ήταν αρκετά αργό… Πάντως ο Παναιτωλικός πιστεύω πως με την ομάδα που έχει θα μπορούσε να παίζει Α’ Εθνική στη Σουηδία από αυτό που είδα, αν και από ότι κατάλαβα δεν έπαιξαν και πολύ καλά σε αυτό το παιχνίδι».

Για την προετοιμασία στο EMILEON SportCenter: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα για προετοιμασία, από το 2004 έχουμε πάει και σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη αλλά οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν χάλια, όταν ήρθαμε στο EMILEON πρώτη φορά το 2008 μείναμε πολύ ικανοποιημένοι, και αυτή τη φορά ακόμα περισσότερο. Γενικά σαν εγκαταστάσεις, αν κάνουν και το γυμναστήριο για το οποίο άκουσα είναι πάρα πολύ καλές, είναι ισάξιες με αυτές των ομάδων Α’ Εθνικής στη Σουηδία αν όχι καλύτερες. Επειδή τυγχάνει να ξέρω τις εγκαταστάσεις της ΑΙΚ και της Μπρομαποϊκάρνα, οι εγκαταστάσεις εδώ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, κρίμα μόνο που είναι μακριά και δεν μπορούν να έρθουν περισσότερες ομάδες εδώ για προετοιμασία. Πώς να έρθει μια ομάδα εδώ για να κάνει προετοιμασία όταν δεν υπάρχει καλός δρόμος η αεροδρόμιο; Ξέρω πολλές Σουηδικές ομάδες που πάνε Τουρκία για παράδειγμα… Κατά την άποψή μου είσαστε πάρα πολύ καλά εδώ πέρα και θα πρέπει να χαίρεστε για τις εγκαταστάσεις, πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πολύ καλή δουλειά εδώ».

Τσόμπος: «Εξαιρετική ατμόσφαιρα»

Με τα καλύτερα λόγια για την ατμόσφαιρα των φιλάθλων του Παναιτωλικού μίλησε ο Γιάννης Τσόμπος, που αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας της Σουηδίας.

Πόσο καιρό αγωνίζεσαι στην Ακρόπολη;

«Στην Ακρόπολη αγωνίζομαι τα δύο τελευταία χρόνια και τώρα πάω για τον τρίτο χρόνο».

Έχεις ξαναρθεί στην Ελλάδα η είναι η πρώτη σου φορά;

«Στην Ελλάδα έρχομαι κάθε χρόνο».

Στην προηγούμενη προετοιμασία της Ακρόπολης στο Αγρίνιο το 2008 είχες έρθει;

«Όχι, τότε δεν ήμουν μέλος της ομάδας».

Θα ήθελα να μου πεις τους στόχους σου ως ποδοσφαιριστής, τα όνειρά σου, και πως σου φάνηκε η ομάδα του Παναιτωλικού στο παιχνίδι με την Καλλιθέα μιας και η καταγωγή σου είναι από το Αγρίνιο;

«Είμαι πλέον 27 ετών στα 28 και οι στόχοι μου δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο κάποτε, όσο για τον Παναιτωλικό που είναι η ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, έχω να πω πως είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές».

Πως σου φάνηκε η ατμόσφαιρα που είδες στο γήπεδο προχτές; Υπάρχει κάτι παρόμοιο και στα Σουηδικά γήπεδα;

«Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική, κάτι τέτοιο μπορείς να συναντήσεις στη Σουηδία μόνο στα μεγάλα παιχνίδια της Α’ Εθνικής».

Παπαγιαννόπουλος: «Θέλω να παίξω στην Ελλάδα»

Όνειρο αποτελεί για τον Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο να καταφέρει να αγωνιστεί με τα χρώματα μιας ελληνικής ομάδας. Μάλιστα, ο νεαρός άσος, πριν από λίγο διάστημα είχε βρεθεί μια… ανάσα από τον Ατρόμητο.

Επειδή ξέρω πως είσαι νεαρός σε ηλικία και έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου, ποιοι είναι οι στόχοι σου στο ποδόσφαιρο;

«Είμαι 20 ετών και θα ήθελα πάρα πολύ να έρθω στην Ελλάδα να παίξω ποδόσφαιρο. Πριν ένα μήνα είχα πάει στον Ατρόμητο, ήμουν εκεί για δοκιμή αλλά η μεταγραφή χάλασε λόγω χρημάτων που έπρεπε να δώσει ο Ατρόμητος στην ομάδα που ανήκω στην Σουηδία (δανεικός στην Ακρόπολη από την ΑΙΚ Στοκχόλμης)».

Εδώ τα πράγματα πως τα βλέπεις στο Αγρίνιο; Παρακολουθήσατε το παιχνίδι του Παναιτωλικού απέναντι στην Καλλιθέα, πως είδες την ομάδα του Αγρινίου αλλά και γενικά το επίπεδο;

«Πάρα πολύ καλά και τα δύο, ο Παναιτωλικός είναι πολύ ψηλά στην κατηγορία και πιστεύω πως θα καταφέρει να ανεβεί, έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες και ο μόνος λόγος που δεν κατάφερε να βάλει κάποιο γκολ και να πάρει τη νίκη απέναντι στην Καλλιθέα ήταν η ατυχία του».

Επειδή μου είπες πριν λίγο πως θα ήθελες να αγωνιστείς στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποιες προτάσεις από Ελληνικές ομάδες;

«Δεν υπάρχει κάποια πρόταση αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα είχα δοκιμαστεί στον Ατρόμητο αλλά δεν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, πέρυσι αγωνιζόμουν στην Β’ Εθνική Σουηδίας και φέτος ήρθα εδώ στην Ακρόπολη. Το καλοκαίρι θα δούμε…»

Αν σου γινόταν κάποια πρόταση εδώ από τον Παναιτωλικό, θα ήθελες να έρθεις;

«Πάρα πολύ».

Νομίζω έχεις και κάποιες συμμετοχές με την Εθνική Σουηδίας, σωστά;

«Ναι, με την κάτω των 19».

Αν σου γινόταν κάποια πρόταση να αγωνιστείς με την Εθνική Ελλάδας θα δεχόσουνα; Άλλωστε έχεις αυτό το δικαίωμα καθώς έχεις αγωνιστεί μόνο στην Εθνική Σουηδίας κάτω των 19.

«Εννοείται, αυτό περιμένω. Μία πρόταση από την Εθνική Ελλάδας είναι ένα όνειρο για μένα».

Πηγή : www.onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου